Terdapat pelbagai resepi untuk menyediakan roti jala. Banyak-banyak resepi, roti jala kali ni disediakan hasil rujukan dari blog Azie Kitchen. Memang diakui resepinya amat mudah dan menghasilkan roti jala yang betul-betul lembut. Resepi roti jala seperti yang disalin daripada blog Puan Azie. Roti jala ini dimakan dengan kari ayam khas yang sedikit manis seakan-akan gulai ayam Kelantan. Untuk kari ayam atau gulai ayam Kelantan Style boleh rujuk SINI. Jika suka, gulai ayam boleh dimaniskan sedikit untuk disesuaikan makan dengan roti jala.
Bahan bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar (Pn. Azie guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning
Cara Penyediaan:
- Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
- Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
- Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah ayam masak kuzi.
- Roti jala juga boleh dimakan dengan kari ayam atau kuah serawa durian.
No comments:
Post a Comment