Saturday, February 7, 2015

Roti Jala dan Kari Ayam

 
Terdapat pelbagai resepi untuk menyediakan roti jala. Banyak-banyak resepi, roti jala kali ni disediakan hasil rujukan dari blog Azie Kitchen. Memang diakui resepinya amat mudah dan menghasilkan roti jala yang betul-betul lembut. Resepi roti jala seperti yang disalin daripada blog Puan Azie. Roti jala ini dimakan dengan kari ayam khas yang sedikit manis seakan-akan gulai ayam Kelantan. Untuk kari ayam atau gulai ayam Kelantan Style boleh rujuk SINI. Jika suka, gulai ayam boleh dimaniskan sedikit untuk disesuaikan makan dengan roti jala.


Bahan bahan:
 
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar (Pn. Azie guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning

Cara Penyediaan:
  1. Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
  2. Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
  3. Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah ayam masak kuzi.
  4. Roti jala juga boleh dimakan dengan kari ayam atau kuah serawa durian.
 

No comments:

Post a Comment