Di Negeri Kelantan, gulai ayam selalunya dimakan dengan nasi putih untuk sarapan pagi dan lebih dikenali dengan 'nasi berlauk'. Untuk menambah selera gulai ayam ini akan lebih sedap dimakan dengan nasi putih apabila ada sambal belacan.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecil
1 kotak santan - 200ml
5-6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cili giling - boleh juga digantikan dgn cili kering
3 sudu besar serbuk kari
1 keping gula melaka atau nise
Garam dan gula secukup rasa
Air asam jawa - 1 sudu asam jawa bancuh dgn air
Minyak untuk menumis
Cara penyediaan:
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecil
1 kotak santan - 200ml
5-6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cili giling - boleh juga digantikan dgn cili kering
3 sudu besar serbuk kari
1 keping gula melaka atau nise
Garam dan gula secukup rasa
Air asam jawa - 1 sudu asam jawa bancuh dgn air
Minyak untuk menumis
Cara penyediaan:
- Tumis bawang dan cili sehingga garing dan cili betul-betul masak
- Masukkan serbuk kari yang dah dibancuh dengan air, tumis sehingga pecah minyak boleh berulang tambah air untuk pastikan rempah yang ditumis masak sempurna
- Masukkan ayam dan masak seketika
- Masukkan santan, air asam jawa dan nise
- Kemudian perasakan dengan garam dan gula
No comments:
Post a Comment