Saturday, February 7, 2015

Daging dan Hati Lembu Goreng Kicap

 
 

 
Hati lembu selalunya di masak kerutuk, namun untuk mengubah selera boleh juga digoreng kicap bersama dengan daging. Masukkan juga hirisan lada hijau dan bawang besar memang sedap dan boleh sebabkan nasi ditambah berkali-kali.
 
Bahan-bahan:
 
1/2 kg daging dicampur hati lembu - Potong nipis basuh dan sejatkan air
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
Kicap Manis - Anggaran 1 senduk
Lada merah dan hijau - jika suka
1 helai daun limau purut
2 sudu sos tiram
Minyak masak - lebih kurang setengah senduk kecil
Garam dan gula secukup rasa
 
Cara Penyediaan:
  1. Masukkan daging dan hati lembu dalam kuali panaskan sehingga air daging kering, sesekali perlu dikacau
  2. Bila air daging sudah kering, masukkan minyak (memadai dengan sedikit minyak)goreng hingga daging dan hati betul-betul masak. Boleh lebihkan masa menggoreng bagi yang suka daging dan hati masak garing
  3.  Kemudian masukkan bawang dan cili goreng sehingga wangi, kemudian masukkan kicap dan sos tiram serta sedikit air mengikut kepekatan yang disukai
  4. Akhir sekali masukkan daun limau purut jika suka dan perasakan dengan garam dan gula.

No comments:

Post a Comment