Nasi Dagang menu popular di Pantai Timur, Negeri Kelantan dan Terengganu mempunyai menu nasi yang sedikit berbeza namun kedua-duanya mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Nasi Dagang Terengganu, nasinya menggunakan beras Wangi dan dicampur dengan sedikit pulut. Manakala nasi Dagang di Kelantan menggunakan beras khas yang sedikit perang.
Bahan-bahan Untuk Nasi:
1kg beras Wangi - basuh bersih dan rendam lebih kurang 3-4 jam
2 cawan beras pulut - basuh bersih dan rendam lebih kurang 3-4jam
1 1/2 kotak santan - 200 ml sekotak
2 helai daun Pandan
2 sudu halba
8-10 biji bawang merah
2 inci halia
Sedikit garam
Cara Penyediaan:
- Letakkan daun pandan dalam air kukusan untuk mewangikan beras yang dikukus.
- Campur kedua-dua beras kemudian kukus di dalam pengukus sehingga masak (apabila nampak wap).
- Campurkan sekotak santan dengan dua gelas air dan sedikit garam.
- Angkat beras yang dikukus kemudian gaulkan dengan santan yang telah dibancuh dengan air tadi, kemudian kukus semula sehingga masak (nampak wap)
- Sementera itu, mayang halus bawang merah dan halia campurkan dengan sekotak (200 ml santan), campurkan dengan sedikit garam dan 4 sudu gula - boleh lebihkan gula sekiranya sukakan nasi dagang yang sedikit manis.
- Panaskan seketika santan di atas dapur sehingga mendidih. Perlu sentiasa dikacau untuk mendapatkan santan yang cantik dan berkilat.
- Terdapat juga resepi yang menggunakan santan mentah, namun untuk mengelakkan nasi cepat basi santan dimasak seketika sehingga mendidih.
- Angkat nasi yang telah dikukus kali kedua tadi, kemudian gaulkan dengan santan yang telah dimasak seketika tadi. Taburkan halba dan kacau rata kemudian padatkan nasi (tekan2) dan biarkan seketika.
Bahan-Bahan Gulai Ikan Tongkol:
3 ekor ikan tongkol sederhana besar
2 paket kecil rempah masak cap bunga raya
2 paket kecil rempah gulai cap bunga raya
6-7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
Sedikit lengkuas
1 1/2 kotak santan - 200 ml setiap kotak4 sudu besar cili giling
1 keeping kecil nise @ gula Melaka
3 keping asam
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Segenggam cili padi
- Ikan tongkol di potong nipis dibersihkan susun di dalam periuk, masukkan sedikit air separuh daripada ketinggian ikan, masukkan 5-6 keping asam, 3 sudu garam kasar/halus dan 1/2 keping nise atau gula Melaka. Lagi sedap sekiranya ikan direbus dan dibiarkan semalaman.
- Mesin atau tumbuk lumat bawang, halia dan lengkuas.
- Tumis bawang hingga Wangi dan garing, masukkan kedua-dua rempah yang telah dibancuh dengan sedikit air, masukkan cili giling dan tumis sehingga masak dan pecah minyak. Boleh berulang tambah air untuk pastikan rempah betul-betul masak.
- Masukkan santan dan air mengikut kepekatan yang disukai.
- Masak sehingga mendidih, masukkan ikan, asam keping, nise dan perasakan dengan garam dan gula.
- Masukkan cili padi ke dalam gulai dan boleh padamkan api.
No comments:
Post a Comment