Monday, February 16, 2015

Nasi Dagang Terengganu

 
 
Nasi Dagang menu popular di Pantai Timur, Negeri Kelantan dan Terengganu mempunyai menu nasi yang sedikit berbeza namun kedua-duanya mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Nasi Dagang Terengganu, nasinya menggunakan beras Wangi dan dicampur dengan sedikit pulut. Manakala nasi Dagang di Kelantan menggunakan beras khas yang sedikit perang.
 
 
 
 
Bahan-bahan Untuk Nasi:
 
1kg beras Wangi - basuh bersih dan rendam lebih kurang 3-4 jam
2 cawan beras pulut - basuh bersih dan rendam lebih kurang 3-4jam
1 1/2 kotak santan - 200 ml sekotak
2 helai daun Pandan
2 sudu halba
8-10 biji bawang merah
2 inci halia
Sedikit garam
 
Cara Penyediaan:
 
  1. Letakkan daun pandan dalam air kukusan untuk mewangikan beras yang dikukus.
  2. Campur kedua-dua beras kemudian kukus di dalam pengukus sehingga masak (apabila nampak wap).
  3. Campurkan sekotak santan dengan dua gelas air dan sedikit garam.
  4. Angkat beras yang dikukus kemudian gaulkan dengan santan yang telah dibancuh dengan air tadi, kemudian kukus semula sehingga masak (nampak wap)
  5. Sementera itu, mayang halus bawang merah dan halia campurkan dengan sekotak (200 ml santan), campurkan dengan sedikit garam dan 4 sudu gula - boleh lebihkan gula sekiranya sukakan nasi dagang yang sedikit manis.
  6. Panaskan seketika santan di atas dapur sehingga mendidih. Perlu sentiasa dikacau untuk mendapatkan santan yang cantik dan berkilat.
  7. Terdapat juga resepi yang menggunakan santan mentah, namun untuk mengelakkan nasi cepat basi santan dimasak seketika sehingga mendidih.
  8. Angkat nasi yang telah dikukus kali kedua tadi, kemudian gaulkan dengan santan yang telah dimasak seketika tadi. Taburkan halba dan kacau rata kemudian padatkan nasi (tekan2) dan biarkan seketika.
Bahan-Bahan Gulai Ikan Tongkol:
 
3 ekor ikan tongkol sederhana besar
2 paket kecil rempah masak cap bunga raya
2 paket kecil rempah gulai cap bunga raya
6-7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
Sedikit lengkuas

1 1/2 kotak santan - 200 ml setiap kotak
4 sudu besar cili giling
1 keeping kecil nise @ gula Melaka
3 keping asam
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Segenggam cili padi
 
  1. Ikan tongkol di potong nipis dibersihkan susun di dalam periuk, masukkan sedikit air separuh daripada ketinggian ikan, masukkan 5-6 keping asam, 3 sudu garam kasar/halus dan 1/2 keping nise atau gula Melaka. Lagi sedap sekiranya ikan direbus dan dibiarkan semalaman.
  2. Mesin atau tumbuk lumat bawang, halia dan lengkuas.
  3. Tumis bawang hingga Wangi dan garing, masukkan kedua-dua rempah yang telah dibancuh dengan sedikit air, masukkan cili giling dan tumis sehingga masak dan pecah minyak. Boleh berulang tambah air untuk pastikan rempah betul-betul masak.
  4. Masukkan santan dan air mengikut kepekatan yang disukai.
  5. Masak sehingga mendidih, masukkan ikan, asam keping, nise dan perasakan dengan garam dan gula.
  6. Masukkan cili padi ke dalam gulai dan boleh padamkan api.


No comments:

Post a Comment