Pengat pisang memang sedap di makan sama ada semasa masih panas atau sejuk. Pelbagai jenis pisang sesuai dibuat pengat seperti pisang tanduk, abu, berangan atau nangka. Pengat pisang boleh juga dimakan bersama-sama pulut.
Bahan-bahan:
7-8 biji pisang - buang kulit dan potong dua pisang
5-6 sudu sagu mata ikan - bersih dan rendam seketika
1 kotak santan - 200 ml
3 keping kecil nise @ gula Melaka
2 sudu gula - jika perlu
1 helai daun pandan
Air secukupnya - bergantung kepada kepekatan kuah yang disukai
1/2 sudu kecil garam
Cara Penyediaan:
- Didihkan air dan masukkan sagu yang direndam bersama dengan daun pandan
- Kemudian masukkan santan dan nise masak sehingga mendidih, perlu sentiasa dikacau
- Masukkan gula jika masih tidak manis dan masukkan sedikit garam untuk menambah kelemakkan bubur
- Masukkan pisang dan masak seketika sehingga pisang lembut
No comments:
Post a Comment