Masih teringat-ingat kesedapan kari mamak yang dimakan di Penang. Kebanyakkan kari mamak tidak menggunakan santan. Kari kepala ikan yang dimasak ini adalah hasil rujukan dari blog masakan Dari Dapur Madiha, resepi yang dikongsikan ini memang sedap dan rasanya seakan-akan kari mamak yang dimakan di Penang. Memang sedap dan sangat menyelerakan. Resepi yang dikongsikan di sini seperti yang dirujuk dari blog Dari Dapur Madiha.
Bahan-bahan utama:
Kepala ikan merah/jenahak - atau apa2 ikan yang digemari
5 sudu besar rempah kari ikan
5 sudu besar rempah kari ikan
3 sudu besar cili kisar
Bahan-bahan untuk dikisar
1 biji bawang besar
3-4 biji bawang merah
4 biji bawang putih
sedikit lada hitam (letak 1 sudu kecik serbuk lada hitam)
Bahan-bahan untuk dimayang:
1 labu bawang besar dimayang halus
3 biji bawang putih
daun kari 2 tangkai (Jangan leraikan)
sedikit halba campur
air asam jawa lebihkan sedikit
3-4 biji bawang merah
4 biji bawang putih
sedikit lada hitam (letak 1 sudu kecik serbuk lada hitam)
Bahan-bahan untuk dimayang:
1 labu bawang besar dimayang halus
3 biji bawang putih
daun kari 2 tangkai (Jangan leraikan)
sedikit halba campur
air asam jawa lebihkan sedikit
garam dan gula secukup rasa
air secukupnya utk kuah
Bahan Rampai:
Terung ataupun boleh guna kacang bendi
Cili hijau
Buah tomato
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak dan tumis bahan yg dimayang dengan halba campur. Setelah agak layu masukkan cili kisar, bahan mesin.
- Kemudian masukkan rempah kari ikan. Masukkan 2 tangkai daun kari. Masak sehingga hilang bau rempah dan masukkan air jika rempah nampak kering.
- Setelah rempah dah masak, masukkan air asam jawa yang ditapis air secukupnya ikut kepekatan kuah yg disukai
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Biarkan kuah mendidih seketika baru masukkan ikan dan bahan-bahan rampai. Ikan dimasukkan akhir sekali untuk mengelakkan isi ikan hancur.
No comments:
Post a Comment