Saturday, February 7, 2015

Patin Masak Tempoyak

 
 
Ikan Patin masak tempoyak menu yang popular di Temerluh Pahang. Memandangkan ada stok ikan patin segar yang dibeli di Temerluh, cubaan untuk masak ikan patin tempoyak hasil rujukan dari beberapa blog masakan yang disesuaikan dengan bahan-bahan yang ada memang menjadi. Menu ini agak simple dan mudah untuk disediakan.
 
Bahan-bahan:
 
1 ekor ikan patin sederhana besar - potong kecil 
(bersihkan dengan air gandum untuk hilangkan hanyir)
3 biji bawang merah
2 sudu tempoyak
seikat daun kesum
3-4 biji cili kecil
Timun - Jika suka
1 keeping asam keeping - jika perlu
Garam dan gula secukup rasa
 
Cara penyediaan:
  1. Tumbuk lumat bawang dan cili - boleh juga dimesin bersekali dengan tempoyak
  2. Masukkan bahan yang dimesin ke dalam periuk campurkan air mengikut kepekatan yang disukai
  3. Biarkan mendidih seketika, kemudian masukkan ikan, daun kesum dan asam keeping sekiranya masih tidak masam. Kadangkala memadai dengan kemasaman tempoyak.
  4. Masukkan timun, masak seketika dan padamkan api.
 

No comments:

Post a Comment