Wednesday, February 4, 2015

Bilis Sambal Tempoyak

 
 
Bilis sambal tempoyak dari segi rupa tiada bezanya dengan sambal bilis biasa, cuma rasanya ada rasa masam manis tempoyak. Memang sedap dimakan dengan nasi panas.
 
Bahan-bahan:
 
Dua genggam bilis
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 Labu bawang besar kuning
3 sudu cili giling
2 sudu tempoyak
Garam dan gula - Sekiranya suka boleh masukkan sedikit gula melaka
Sedikit minyak untuk menumis
 
Cara Penyediaan:
  1. Goreng bilis hingga garing dan ketepikan
  2. Bawang merah dan bawang putih ditumbuk hancur
  3. Tumis bawang dan cili giling sehingga masak dan pecah minyak
  4. Perasakan dengan garam dan gula, serta masukkan gula melaka - setengah keping kecil
  5. Masukkan tempoyak masak seketika dan masukkan bawang besar yang dipotong bulat
  6. Padamkan api, masukkan bilis dan kacau sehingga mesra.
 
 


No comments:

Post a Comment