Asam pedas versi Kelantan tidak perlu ditumis, seakan akan asam rebus. Penyediaannya agak mudah dan senang untuk disediakan.
Bahan-bahan:
Ikan sungai atau apa2 ikan yang sesuai - Baung/Jenahak/Kerisi/Baung
Lengkuas yang dihiris - 3 @ 4 Keping
Bawang merah - 3 ulas
Bawang putih - 2 ulas
Kunyit
Cili Kering - 2 biji @ cili merah 3-4 biji
Asam keeping
Daun kesum
Sos budu - 2 sudu
Cara penyediaan:
- Mesin bawang, lada, lengkuas dan kunyit
- Masukkan dalam periuk dan masukkan air mengikut sukatan yang dikehendaki seelok-eloknya sehingga paras ikan hamper-hamper tenggelam
- Panaskan sehingga mendidih kemudian masukkan ikan, asam keeping dan daun kesum
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Masukkan 2 sudu budu sekiranya suka.
No comments:
Post a Comment