Colek yang sangat popular di Kelantan, colek perut lembu serta paru. Colek ini sememangnya sedap kerana ia dicampur dengan sayur-sayuran seperti timun dan taugeh. Rasa masam manis kuah colek memang membangkit selera.
Bahan-bahan:
1/2 kg perut lembu - direbus sehingga lembut
1/2 kg paru - rebus sehingga lembut
2 biji timun - Potong kecil dan memanjang
4-5 genggam taugeh - Celur sekejap
1/2 cawan kacang tumbuk2 cawan air asam jawa
2 keping gula Melaka @ nise
3 biji cili kering @ 2 sudu serbuk cili kering
3 sudu cuka
garam dan gula
Minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan:
- Potong kecil perut dan paru yang telah direbus dan asingkan.
- Goreng paru sehingga garing (perut tidak perlu digoreng)
- Masukkan air asam jawa, gula Melaka, serbuk cili kering dan cuka ke dalam periuk kemudian masak hingga mendidih.
- Perasakan dengan garam dan gula
- Sejukkan, sebaik sahaja sejuk boleh dimasukkan ke dalam bekas dan campurkan dengan semua bahan gaul hingga mesra dan taburkan kacang goreng semasa hendak makan.
No comments:
Post a Comment