Wednesday, January 14, 2015

Colek Perut dan Paru

 
 
Colek yang sangat popular di Kelantan, colek perut lembu serta paru. Colek ini sememangnya sedap kerana ia dicampur dengan sayur-sayuran seperti timun dan taugeh. Rasa masam manis kuah colek memang membangkit selera.
 
 
Bahan-bahan:
 
1/2 kg perut lembu - direbus sehingga lembut
1/2 kg paru - rebus sehingga lembut
2 biji timun - Potong kecil dan memanjang
4-5 genggam taugeh - Celur sekejap

1/2 cawan kacang tumbuk
2 cawan air asam jawa
2 keping gula Melaka @ nise
3 biji cili kering @ 2 sudu serbuk cili kering
3 sudu cuka
garam dan gula
Minyak untuk menggoreng

Cara Penyediaan:

  1. Potong kecil perut dan paru yang telah direbus dan asingkan.
  2. Goreng paru sehingga garing (perut tidak perlu digoreng)
  3. Masukkan air asam jawa, gula Melaka, serbuk cili kering dan cuka ke dalam periuk kemudian masak hingga mendidih.
  4. Perasakan dengan garam dan gula
  5. Sejukkan, sebaik sahaja sejuk boleh dimasukkan ke dalam bekas dan campurkan dengan semua bahan gaul hingga mesra dan taburkan kacang goreng semasa hendak makan.



No comments:

Post a Comment