Saturday, January 3, 2015

Masak Tempoyak Ikan Baung



Ikan baung dimasak gulai tempoyak memang sedap, tambah-tambah ikan baung yang diternak di kolam air bukit memang rasanya sangat sedap.
 
 
Bahan-bahan:
 
Satu ekor ikan baung
Dua sudu besar tempoyak
Bawang merah - 3 ulas
Sedikit lengkuas
Sedikit kunyit
Cili padi - mengikut kepedasan yang digemari
Daun kesum
Serai - Jika suka
Asam keeping - 1 keping
 
Cara penyediaan:
 
  1. Mesin bawang, lengkuas, kunyit dan cili
  2. Masukkan dalam periuk dan masukkan air mengikut kepekatan yang disukai
  3. Panaskan hingga mendidih, masukkan ikan dan daun kesum serta serai
  4. Masukkan asam keping
  5. Boleh masukkan hirisan timun atau kacang jika suka

No comments:

Post a Comment