Friday, January 9, 2015

Kuih Sagupal

 



Kuih Sagupal senang didapati bila tiba Bulan Ramadhan banyak dijual di Bazar Ramadhan. Untuk sediakan kuih ini adalah tidak susah seakan-akan kuih sagu gula Melaka. Bezanya ia tidak menggunakan gula Melaka.
 
Bahan-bahan untuk sagu:
 
1 cawan sagu
5-6 cawan air atau lebih
 
 
Bahan-bahan untuk kuah
 
1 kotak santan
2 cawan air
Isi nangka - dipotong kecil
setengah sudu halba
1 batang serai - saiz kecil
Garam
2 - 3 Senduk gula - bergantung pada kemanisan yang disukai
 
Cara Penyediaan:
 
  1. Panaskan air kemudian masukkan sagu kacau sehingga berkilat dan kering kemudian sejukkan di dalam Loyang atau bekas yang sesuai
  2. Untuk kuah, campurkan santan dan air masukkan semua bahan kecuali nangka masak sampai mendidih dan sentiasa kacau untuk dapatkan kuah yang cantik
  3. Masukkan sedikit garam untuk menambah kelemakkan kuah
  4. Potong sagu dan makan bersama kuah yang telah dimasukkan isi nangka yang dipotong
  5. Sedap di makan sejuk. Boleh sejukkan dahulu atau tambah ketulan ais

No comments:

Post a Comment