Kuih Sagupal senang didapati bila tiba Bulan Ramadhan banyak dijual di Bazar Ramadhan. Untuk sediakan kuih ini adalah tidak susah seakan-akan kuih sagu gula Melaka. Bezanya ia tidak menggunakan gula Melaka.
Bahan-bahan untuk sagu:
1 cawan sagu
5-6 cawan air atau lebih
Bahan-bahan untuk kuah
1 kotak santan
2 cawan air
Isi nangka - dipotong kecil
setengah sudu halba
1 batang serai - saiz kecil
Garam
2 - 3 Senduk gula - bergantung pada kemanisan yang disukai
Cara Penyediaan:
- Panaskan air kemudian masukkan sagu kacau sehingga berkilat dan kering kemudian sejukkan di dalam Loyang atau bekas yang sesuai
- Untuk kuah, campurkan santan dan air masukkan semua bahan kecuali nangka masak sampai mendidih dan sentiasa kacau untuk dapatkan kuah yang cantik
- Masukkan sedikit garam untuk menambah kelemakkan kuah
- Potong sagu dan makan bersama kuah yang telah dimasukkan isi nangka yang dipotong
- Sedap di makan sejuk. Boleh sejukkan dahulu atau tambah ketulan ais
No comments:
Post a Comment