Menu ini sukar didapati dan hanya terdapat di Pantai Timur terutamanya Kelantan. Sare' ialah sejenis rumpai laut yang dikeringkan. Sare' yang telah dikeringkan boleh simpan lama berbulan-bulan malah bertahun. Selalunya sare' hanya dibuat kerabu dan dimakan bersama-sama dengan nasi sebagai lauk sampingan. Ia juga sering dihidangkan apabila ada kenduri sebagai tambahan kepada lauk pauk kenduri.
Bahan-bahan:
2 - 3 genggam sare kering - dicelur dan diramas untuk keringkan air
3 ekor ikan selayang - direbus dan asingkan isinya
4 ulas bawang merah - ditumbuk hancur
setengah sudu lada hitam - ditumbuk hancur
Setengah cawan santan pekat
Gula dan garam
3-4 sudu budu
1-2 sudu cuka
Cili padi jika suka
Cara penyediaan:
Bahan-bahan:
2 - 3 genggam sare kering - dicelur dan diramas untuk keringkan air
3 ekor ikan selayang - direbus dan asingkan isinya
4 ulas bawang merah - ditumbuk hancur
setengah sudu lada hitam - ditumbuk hancur
Setengah cawan santan pekat
Gula dan garam
3-4 sudu budu
1-2 sudu cuka
Cili padi jika suka
Cara penyediaan:
- Tumbuk bawang, isi ikan dan lada hitam
- Gaulkan semua bahan-bahan
- Untuk rasa pedas tumbuk cili padi dan gaulkan supaya mesra
No comments:
Post a Comment