Wednesday, January 14, 2015

Kerabu Sare'


 
Menu ini sukar didapati dan hanya terdapat di Pantai Timur terutamanya Kelantan. Sare' ialah sejenis rumpai laut yang dikeringkan. Sare' yang telah dikeringkan boleh simpan lama berbulan-bulan malah bertahun. Selalunya sare' hanya dibuat kerabu dan dimakan bersama-sama dengan nasi sebagai lauk sampingan. Ia juga sering dihidangkan apabila ada kenduri sebagai tambahan kepada lauk pauk kenduri.


Bahan-bahan:

2 - 3 genggam sare kering - dicelur dan diramas untuk keringkan air
3 ekor ikan selayang - direbus dan asingkan isinya
4 ulas bawang merah - ditumbuk hancur
setengah sudu lada hitam - ditumbuk hancur
Setengah cawan santan pekat
Gula dan garam
3-4 sudu budu
1-2 sudu cuka
Cili padi jika suka

Cara penyediaan:

  1. Tumbuk bawang, isi ikan dan lada hitam
  2. Gaulkan semua bahan-bahan
  3. Untuk rasa pedas tumbuk cili padi dan gaulkan supaya mesra

No comments:

Post a Comment