Asam pedas ikan siakap memang sedap. Walau bagaimanapun ikan siakap isinya sangat lembut dan apabila memasak asam pedas pastikan kuah dimasak hingga masak baru masukkan ikan.
Bahan-bahan:
Ikan siakap - di bersihkan dan dipotong kecil
5 sudu besar cili giling
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
Halia - Sebesar ibu jari *
Lengkuas - Sebesar ibu jari *
Kunyit - sebesar ibu jari *
Minyak untuk menumis
Daun kesum
Bungan kantan
2 keping asam
2 batang serai - bersaiz kecil
Bendi - Sekiranya suka
Cara Penyediaan:
- Mesin bahan yang bertanda * hingga lumat
- Tumis sehingga Wangi dan masukkan cili giling tumis lagi sehingga pecah minyak dan cili betul-betul masak
- Tambah air mengikut kepekatan yang disukai
- Masukkan Bungan kantan, serai dan asam keping
- Masak kuah sehingga masak, kemudian masukkan ikan dan bendi
- Perasakan dengan garam dan gula.
No comments:
Post a Comment