Sup tulang dimasak stail siam, memang menyelarakan. Banyak resepi yang boleh dijadikan rujukan walau bagaimanapun saya sesuaikan mengikut bahan-bahan yang ada dalam simpanan.
Bahan-bahan:
1 kg tulang lembu
5 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
cili padi
Halia
Bunga cengkih, kayu manis, buah pelaga
Sadri - Jika suka
Tomato - Jika suka
Sos ikan
Sup bunjut
Jus limau
Daun sup dan daun bawang
Cara penyediaan:
- Rebus tulang sehingga daging empuk
- Bawang merah, bawang putih dan halia dimayang nipis dan tumis bersama rempah sup dan bahan bertanda *
- Masukkan bahan yang ditumis ke dalam periuk
- Masukkan sup ikan
- Masukkan batang sadri, carot serta jus limau
- Peraskan dengan garan dan gula, sedikit serbuk perasa kalau suka
- Masukkan cili padi yang diketuk
- Hidangkan bersama daun sup dan daun bawang serta bawang goreng
No comments:
Post a Comment