Kuih topi atau kuih cucur merupakan kuih tradisional di Negeri Kelantan. Susah untuk mencari kuih ni kerana ia jarang dijual dikedai-kedai.
Bahan-bahan:
3 cawan tepung beras
3 1/2 cawan tepung gandum
4~5 cawan air
3 cawan gula
Cara Penyediaan:
- Gaulkan semua bahan-bahan dan biarkan semalaman
- Kemudian gorengkan di dalam kuali kecil dengan sedikit minyak sahaja
- Semasa menggoreng perlu adjust kepekatan adunan sekiranya pekat boleh ditambah dengan sedikit air suam sekiranya perlu.
Simpan smlmn dlm peti sejuk ke?
ReplyDeleteTak perlu simpan dalam peti sejuk, simpan dalam bekas bertutup sahaja atau boleh biarkan di bawah tutup saji.
DeleteNpe saya buat kuih tu melekat kat kuali? Pastu dia xmengelembung mcam dlm pic tu? Sedih sungguh..
ReplyDeletelekat kat kuali,leper je.. hahaha
ReplyDeletesama la..x kembang pun kat tengah tu.. sedih btl..pastu biarkan semalaman kat luar .. macm bau masam...
ReplyDelete