Friday, January 9, 2015

Lamb Chop Yang Simple



Hasil rujukan Blog Kak Nor Secubit Garam menghasilkan menu yang sangat sedap. Resepi asal menggunakan Lamb, tapi menu ini disesuaikan mengikut bahan yang ada. Lamb digantikan dengan dengan daging hasilnya sangat memuaskan menepati selera kami sekeluarga.

Bahan-bahan:
 
A. DAGING

5 Kg Daging kambing @ lembu - saya hanya gunakan 2kg daging
5 ulasa bawang putih - ditumbuk halus
1 sudu besar serbuk lada hitam - yang baru ditumbuk
3 sudu besar sos tiram
1/2 sudu garam
1 sudu besar gula perang/madu
2 sudu besar minyak zaitun
 
Cara Penyediaan: 
  1. Gaul kesemua bahan kecuali daging
  2. Lumurkan bahan perapan pada daging dengan rata
  3. Perapkan dalam peti ais lebih kurang 1~2 jam (lagi lama lagi baik)
  4. Panaskan grill pan dengan api sederhana atau boleg juga guna non stick pan
  5. Letakkan daging dan panggang hingga masak  
B. SOS LADA HITAM
 
Bahan-bahan
 
1 labu bawang besar - dicincang dadu
2 ulas bawang putih - dicincang
4-5 sudu besar lada hitam - kisar kering
2 sudu besar tomato sos
1 sudu besar sos cili
 2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
 2 sudu besar susu fresh
 2 setengah cawan air rebusan tulang ayam/daging @ kiub ayam knor
 1 sudu kecil tepung jagung bancuh dengan sedikit air
Sedikit garam dan gula
Minyak untuk menumis - boleh digantikan dengan mentega 

Cara Penyediaan:

1. Tumis bawang besar & bawang putih sampai layu.
2. Masukkan air rebusan ayam.
3. Masukkan tomato sos, cili sos, lada hitam, sos tiram @ kicap dan tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki
5. Lastly, masukkan susu fresh, garam dan gula

 

No comments:

Post a Comment