Saturday, January 10, 2015

Ayam Pandan



Ayam Pandan menu masakan  yang sering dipesan apabila ke kedai makan masakan Thai. Sesekali dicuba masak sendiri Alhamdulillah menjadi hasil rujukan daripada blog-blog masakan. Walau bagaimanapun resepi yang dirujuk diubahsuai mengikut bahan-bahan yang ada. Resepi seperti yang dirujuk dari MyResepi sumbangan daripada Che Iza@MyResepi.

Bahan-bahan (untuk 3-4 org )
1/2 ekor ayam (1kg)
* 3 biji bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* 1/2 inci halia
* 1/2 inci kunyit
* 1/2 inci lengkuas
* 2 batang serai
* 1 sk ketumbar
* 1 sk jintan manis
* 15 biji cili padi ( pedas ikut suka )
2 sb santan pekat (optional)
1 sb madu
garam, gula dan pak aji ikut secukup rasa
daun pandan
Cara Penyediaan:
  1. Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
  2. Tumbuk semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dgn ayam, madu, santan, garam, gula dan pak aji.
  3. Buat poket dgn daun pandan dan masukkan ayam dlm poket tu.
  4. Balut ayam dgn daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas.
  5. Cucuk ayam yg telah siap dibungkus dgn lidi supaya ayam tak terkeluar.
  6. Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
  7. Siap bungkus, goreng hingga golden brown dgn api sederhana.

No comments:

Post a Comment