Saturday, January 3, 2015

Kuih Lompang Tepung Beras

 
Kuih yang senang untuk disediakan dan sesuai untuk orang yang berpantang kerana bahan-bahannya hanya menggunakan tepung beras. Resepi seperti yang dirujuk daripada blog Makcik Manggis.
 
Bahan-bahan:
 
Bahan A:
Gula pasir - 220 gm
Air - 500 ml
Daun pandan - 2 helai
 
Bahan B:
Tepung beras - 280gm
Tepung ubi - 60gm
Satu sudu besar air kapur
 
Bahan C:
Kelapa parut - setengah biji gaulkan dengan garam dan kukus sebentar
 
Cara Penyediaan:
 
  1. Masak bahan A hingga larut dan sejukkan
  2. Bancuh bahan B hingga sebati
  3. Tuangkan bahan A kedalam bahan B dan tapis
  4. Bahagikan adunan kepada beberapa pilihan warna yang digemari
  5. Panaskan pengukus dan kukus acuan lompang sekejap
  6. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus hingga masak
  7. Tunggu kuih sejuk baru keluarkan dari acuan
  8. Hidang bersama kelapa parut yang telah dikukus.
  •  

  •  

    No comments:

    Post a Comment