Saturday, January 3, 2015

Ketupat Sotong Kelantan




Ketupat sotong salah satu makanan tersohor di Pantai Timur terutama di Kelantan dan Terengganu. Ketupat sotong stail Kelantan menggunakan gula Melaka atau nise jadi kuahnya bewarna coklat kehitaman. Manakala ketupat sotong Terengganu selalunya bewarna putih.
 
 
 
Bahan-bahan:
 
1. Dua kg sotong - Bersihkan, buang tulang belakang dan cabut kepala
2. Tiga genggam beras pulut
3. Dua kota santan
4. Gula pasir - 2 senduk
5. Gula Melaka @ Nise - 8 ~10 keping
6. Garam - 1 sudu kecil
7. Daun pandan
8. Pencungkil gigi
 
Cara penyediaan:
 
1. Rendam beras pulut bersama garam dan santan  - 30 minit
2. Masukkan pulut yang direndam kedalam sotong - 1/3 daripada badan sotong
3. Masukkan semula kepala sotong dan cucuk dengan pencungkil gigi
4. Masukkan semua sotong ke dalam periuk masukkan santan dan sedikit air
5. Masukkan gula pasir dan nise serta daun pandan
6. Masak sehingga masak dan berkilat - Gunakan api yang sederhana
 
 
 

No comments:

Post a Comment