Friday, January 9, 2015

Laksa Kelantan

 


Laksa Kelantan kuahnya bewarna putih, selalunya kuah putih ini di makan dengan laksam. Namun di negeri Pantai Timur terutamanya Kelantan kuah putih ini dimakan dengan laksa beras. Laksa ini selalunya dibeli siap di kilang atau pasar dan boleh dimakan terus.

Bahan-bahan untuk kuah:

2 kg ikan sardine @ selayang - Rebus dan asingkan isinya
2 kotak santan - lebih kurang 400ml
10 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit halia
1 sudu lada hitam - tumbuk dan tapis ambil air sahaja
2 Keping asam keeping
1 keeping gula Melaka @ nise
2-3 sudu gula - laksa putih selalunya manis sedikit

Cara Penyediaan:

  1. Satu kotak santan campurkan dengan air, jadikan santan cair
  2. Kemudian mesin isi ikan, bawang dan halia bersama dengan santan cair tadi
  3. Campurkan bahan yang dimesin bersama dengan santan pekat boleh tambah air sekiranya pekat sangat dan masak sambil sentiasa dikacau
  4. Kemudian masukkan asam keping, air lada hitam serta nise
  5. Perasakan dengan garam dan gula
  6. Boleh dihidangkan kuah dengan laksa atau laksam serta ulam-ulaman seperti daun kesum, kacang panjang, timun dan bunga kantan yang dihiris halus serta taugeh sekiranya suka.

No comments:

Post a Comment